Mato ja meri -kirjalle White Ravens 2019

(For English, see below)

Jenni Erkintalon kirjoittama ja kuvittama lastenkirja Mato ja meri (Etana Editions 2019) on saanut arvostetun The White Raven 2019 -tunnustuksen. 

The White Ravens on saksalaisen Internationale Jugendbibliothekin (International Youth Library) vuosittain julkaisema kansainvälisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden kirjasuositusluettelo. Tämän vuoden The White Ravens -luetteloon valittiin 200 nimikettä lähes 60 maasta, ja se julkaistaan Frankfurtin kirjamessuilla 17. lokakuuta 2019.

Kaikki 200 teosta ovat esillä myös Internationale Jugendbibliothekin näyttelyssä Bolognan kansainvälisillä lastenkirjamessuilla keväällä 2020.

Lyhyet arvostelut kaikista luetteloon valituista 200:sta kirjasta löytyvät uudesta White Ravens -tietokannasta Internationale Jugendbibliothekin verkkosivuilta http://whiteravens.ijb.de/list.

Mato ja meri -kirjan esittely The White Ravens 2019 -luettelossa:

Mato kiipeää kalliolle ja katselee kaipaavasti merelle pirteä merimieslakki päässään. Hän huomaa, että aallot ovat tuoneet rantaan pullopostia, jossa pyydetään apua! Mato suuntaa oitis merelle, ensin kumiveneessä, sitten moottoriveneessä ja lopulta isossa jahdissa. Hän vaihtaa veneensä aina vain suuremmaksi ja nopeammaksi, ja vauhdin hurmassa hän ei oikeastaan enää edes muista miksi alkujaan lähti merelle. Ylemmäs, nopeammin, pidemmälle! Vauhtisokea Mato pysähtyy vasta törmätessään avunpyynnön lähettäneisiin kaloihin – kalat tarvitsevat apua osoittaakseen mieltään ylinopeutta ajavia veneitä vastaan. Värikkään kuvituksensa, retro-estetiikkansa ja ’lieron’ sankarinsa avulla Mato ja meri lisää tietoisuutta ympäristön suojelemisen tarpeesta ja tarjoaa vaihtoehtoisen kapitalismin kritiikin.

Mato ja meri is a White Raven 2019

The Etana Editions’ children’s book Mato ja meri, written and illustrated by Jenni Erkintalo, has been selected to the acclaimed The White Ravens 2019 catalogue. The White Ravens catalogue of book recommendations in the field of international children’s and youth literature is published annually by Internationale Jugendbibliothek (International Youth Library). The printed catalogue will be launched at the Frankfurt Book Fair on October 17th 2019.

This year’s catalogue contains 200 titles in more than 35 languages from almost 60 countries. The 200 short reviews will be available in the new White Ravens database at the website http://whiteravens.ijb.de/list

All the 200 White Ravens books will be exhibited at the International Youth Library’s stand at the Bologna International Children’s Book Fair 2020.

Annantalon muotoiluseikkailu on täynnä toivoa tulevasta

Etana Editions on mukana Lasten designviikolla Annantalolla 9.–15. syyskuuta 2019. Muotoiluseikkailu on suunniteltu ja tuotettu yhteistyössä Suomen muotoilukasvatusseuran (SuoMu) ja Helsinki Design Weekin kanssa, tapahtuman tuottaja on Helena Fernström. Tämän vuoden teema on oppimisilmasto, ja myös lasten tapahtuman teema kietoutuu ympäristökysymysten ja tulevaisuuden ympärille.

Etana Editionsin Jenni Erkintalo ja Réka Király ovat suunnitelleet Annantalolle muotoiluseikkailun yhdessä Mari Savion ja Viivi Lehtosen kanssa. Seikkailussa voi esimerkiksi rakentaa huimia maailmanparannuskoneita digitaalisten laitteiden romuista, keksiä maailmaa parantavia ideoita pimeässä Aivomyrskytys-huoneessa sekä lukea ajankohtaisia lastenkirjoja aiheesta.

Muotoiluseikkailun ajatuksena on, että maailmassa on kauneutta ja toivoa myös ilmastonmuutoksen aikakautena. Seikkailu opettaa ajattelemaan luovasti ja poikkitieteellisesti – muotoilu ei ole pelkkää muodon etsimistä, vaan se on myös ongelmanratkaisua. Mitä jos ilmastonmuutosta voikin torjua nimenomaan luovalla ajattelulla?

Seikkailu rohkaisee ihmettelemään ja heittäytymään mielikuvituksen vietäväksi. Maailma on tällä hetkellä täynnä suuria ja pelottavia kysymyksiä, ja seikkailu innostaa etsimään niihin vastauksia. Vai mitä sanoisit lasten Aivomyrskytys-huoneessa keksimistä neuvoista ”Älä kiusaa”, ”Vähennä muovin käyttöä” ja ”Älä syö lehmiä”?

Muotoiluseikkailu sopii lapsille viidestä ikävuodesta ylöspäin. Se on avoinna ma–pe klo 8–20 sekä la–su 10–16. Koko ohjelmaan voi tutusta osoitteessa

https://www.helsinkidesignweek.com/fi/lastendesignviikko/

Helsinki Design Week
Tuottaja: Helena Fernström
Graafinen suunnittelu: Jenni Väre
Lisätietoja Lasten designviikosta antaa tuottaja Helena Fernström, helena.fernstrom@helsinkidesignweek.com

2A9EFF2F-2E02-4A78-97F7-B4CF0D0EFE0D.JPG
3A929610-1CA8-47AB-B544-BD295A291289.JPG
7DF9FCFB-6B88-479F-A651-D00A921D9389.JPG

Ihminen on vain yksi eläimistä

Covers_Otustenjoukossa.jpg

Tiesitkö, että kaskelotit nukkuvat pystyasennossa? Tai että muurahaiset kasvattavat kirvoja lypsykarjaksi? Laura Merzin ja Aino Järvisen kirjoittama ja Merzin kuvittama Otusten joukossa on piristävä ja kaunis lasten kuvakirja, joka käsittelee luonnon monimuotoisuutta sekä luonnon ja ihmisen suhdetta.

Kirjassa esitellään erilaisia eläimiä niin merestä, maalta kuin ilmasta. Kirjassa kerrotaan myös, miksi kukin eläin on tärkeä. Ilman ampiaisia kukat eivät pölyttyisi ja ilman majavan rakentamia patoja metsälampia ei syntyisi yhtä paljon. Ihminen esitellään yhtenä eläimistä. Ihmisellä on tosin muihin eläimiin verrattuna paljon suurempi vastuu: olemmehan aiheuttaneet luonnossa niin paljon tuhoa.

Otusten joukossa on erinomainen tapa käsitellä lapsen kanssa ajatuksia, jotka ovat olleet aikuisten maailmassa pinnalla Yuval Noah Hararin Sapiens-kirjan myötä. Ihminen on pala kokonaisuutta.

Merzin sekatekniikalla tehdyt kuvitukset ovat niin hurjan kauniita, että sivut voisi kuvitella julisteiksi seinälle! Minuun erityisen vaikutuksen tekivät kuvitukset uinuvista kaskeloteista sekä lumileopardista. Myös teoksen kieli on kauniin runollista, ja se sointuu hienosti yhteen herkkien kuvien kanssa.

Kirjailijat: Aino Järvinen, Laura Merz

Kuvittaja: Laura Merz

Teos: Otusten joukossa
Kustantaja: Etana Editions 2019

Koko: 22,5 x 27,5 cm

Sivumäärä: 64

Ikäryhmä: 7+

OtustenJoukossa_inside_lowres-8.jpg

Onni-poika kunnioittaa muita ja miettii tavaratulvaa

Covers_Onnipoikajaystävät.jpg

– Äiti. Jos aina saa kaiken minkä haluaa, ei koskaan ole tyytyväinen, Onni muistuttaa.

– Ei kaikkea tarvitse saada aina uutena, Olavi lisää.

Sanna Pelliccionin Onni-poika ja ystävät sisältää kaksi kertomusta: Onni-poika saa uuden ystävän ja Onni-poika tahtoo kaiken. Ensimmäinen kertoo siitä, miten Onni ystävystyy naapuriin muuttaneen iranilaisen Aram-pojan kanssa. Toisessa Onni viettää synttäreitä, ja synttäreiden myötä uusien lelujen haluaminen yltyy huippuunsa. Vanhemmilta menee hermot, kun kotona on leluja joka paikassa. Perhe päätyy viemään osan tavaroista kirpputorille.

Molemmat Onni-kertomukset ovat takuuvarmoja uusia lasten kuvakirjoja niin tytöille kuin pojillekin, ja kaksoisniteen aiheet ovat polttavan ajankohtaisia. Suomi kansainvälistyy kansainvälistymistään. Toisia kulttuureita kunnioittava asenne syntyy jo lapsena: on tärkeää oppia erilaisuudesta ja toisaalta myös kulttuurien samanlaisuudesta. Aramin perheessä vietetään esimerkiksi pääsiäisen kaltaista iranilaista juhlaa.

Lähes jokaisessa kodissa tuskaillaan myös liian paljon tavaran kanssa. Onni-poika tahtoo kaiken herättelee ajatusta, ettei kaikkea tarvitse saada eikä omistaa. Ja kuten lasten alussa lainatut kommentit äidilleen osoittavat, myös vanhempien omissa toimintatavoissa on mietittävää.

Kirjailija: Sanna Pelliccioni

Kuvittaja: Sanna Pelliccioni

Teos: Onni-poika ja ystävät

Kustantaja: Etana Editions 2019

Koko: 22 x 16 cm

Sivumäärä: 64
Ikäryhmä: 3+

Onni_poika__ja_ystävät_inner_pages-26.jpg
Onni_poika__ja_ystävät_inner_pages-64.jpg

Onnin oma puutarha kerrostalokodissa

Covers_Onnipoikajaystävät_UUTUUS.jpg

Klassikkosarjaan on tullut uusia kirjoja! Sanna Pelliccionin Onni-poika ja parvekeviidakko kertoo, miten Onnin perhe innostuu helmikuun pimeydessä viherkasveista ja yrteistä. Vanhempien tehtävä on näyttää lapsille maailman moninaisuus ja kauneus. Perhe päättää rakentaa parvekkeelle ihan kokonaisen viidakon yhdessä – parvekkeelle tulee perunoita, yrttejä, voikukkia ja viherkasveja. Onni ja veli Olavi ovat täysin haltioissaan, kun saavat seurata kasvien kasvamista aina siemenestä saakka.

Maapallon ruokatalouden pohdinnat ja viherkasvibuumi näkyvät myös lastenkirjoissa. Onni-poika ja parvekeviidakko on oiva tapa opettaa lapselle luonnon ja elämän arvostamista. Onni ja veli Olavi kasvattavat myös syötäviä yrttejä ja huomaavat, että ruoka saapuu kauppaan jostakin. Veikkaan, että tämä kirja innostaa monta lasta istuttamaan siemeniä ja seuraamaan kasvien ihmeellistä kasvua.

Sanna Pelliccionin ajaton viivajälki muistuttaa tyyliltään Maikki Harjanteen rakastettuja Minttu-kirjoja. Onni-kirjojen selkeä ääriviiva viehättää ja tuo kuvituksen lähelle lukijaa.

Kirjailija: Sanna Pelliccioni

Kuvittaja: Sanna Pelliccioni

Teos: Onni-poika ja parvekeviidakko

Kustantaja: Etana Editions 2019
Koko: 22 x 16 cm
Sivumäärä: 40

Ikäryhmä: 3+

Onni_parvekeviidakko_inner_pages-30.jpg

Pienen lapsen aistihavainnot vaikuttavana kuvakirjana

Covers_Kunminäsynnyin.jpg

Portugalilaisten Isabel Minhós Martinsinja Madalena Matoson Kun minä synnyin alkaa mustuudesta. Kertoja, pieni lapsi, on vielä äidin mahassa – ja eihän mahassa näe muuta kuin mustaa.

Syntymisen jälkeen kertojalle avautuu koko maailma. Miltä tuntuu, kun joku kuiskuttaa korvaan. Miltä mummun syli tuoksuu ja miltä jugurtti maistuu ja miten kaikella on oma värinsä. Kaikki on uutta, mikä tekee elämästä aika jännittävää. Elämä rakentuu havaintojen kautta. Kirjassa käydään läpi eri aistit ja millaisia havaintoja kullakin aistilla voi tehdä.

Heti ensimmäiseksi minulle nousi mieleen, että tällaisen kirjan avulla voi käsitellä lapsen kanssa syntymisen ihmeellisyyttä. Onhan se nimittäin aika hullua, että lapsi putkahtaa maailmaan eräänlaisesta tyhjyyden tilasta, mustuudesta, ja kokee kaiken ensimmäistä kertaa.

Minhós Martins ja Matoso ovat tavoittaneet kirjassa jotakin kauniilla tavalla haikeaa: millaista elämä olikaan, kun kaikki ympärillä oli uutta, ja jännittävintä elämässä oli vaikkapa maasta löytyneet kivet.

Kuvittaja Madalena Matoso on käyttänyt värejä kiinnostavalla tavalla: teoksessa on paljon kirkkaita värejä, mutta myös mustaa, joka on lastenkirjoissa harvinaisempi väri. Minua ihastuttivat erityisesti kuvituksessa toistuvat linnut, sillä ovathan linnut ainaniin symbolistisia: tämäkin pieni lapsi lentää vielä pesästään pois. 

Palkinto: 100 erinomaista kuvakirjaa -tunnustus, Frankfurtin kirjamessut 2018

Kirjailija: Isabel Minhòs Martins
Kuvittaja: Madalena Matoso
Teos: Kun minä synnyin
Suomentaja: Antero Tiittula
Kustantaja: Etana Editions 2019
Koko: 19,5 x 22 cm
Sivumäärä: 32
Ikäryhmä: 3+

Kunminäsynnyin_inside_lowres-8.jpg

Koiran vapautuminen valloittaa

Covers_Ruusu.jpg

Marika Maijalan Ruusun matka on kertomus Ruusu-nimisen vinttikoiran seikkailusta.

Alkuun Ruusu elää ikävää elämää: se juoksee päivisin sähköjäniksen perässä juoksukilpailuissa ja yöt se nukkuu kopissa. Yhtenä päivänä Ruusu päättää, että nyt riitti. Se karkaa. Ympäröivä kaupunki paljastuu kuitenkin kaoottiseksi. Ihmisten elämä näyttää samanlaiselta kuin Ruusun vanha elämä: kaikilla on kiire.  

Ruusu ei kuitenkaan jää kaupungin hyörinään, vaan se lähtee seuraamaan autossa istuvaa pientä tyttöä. Lopulta Ruusu päätyy kauniiseen puistoon, jossa sen kilpapaita menee rikki. 

Ruusun matkaon viehättävä ja monitasoinen lasten kuvakirja, joka inspiroi myös aikuista lukijaa. Sen tarina rohkaisee oman tien etsimiseen ja sen kuvat ovat upea taidonnäyte. Marika Maijalan naivistinen ja värikylläinen kuvitustyyli on ihastuttavaa: nykyään näkee aika harvoin lasten kuvakirjoja, joiden kuvitukset on tehty väriliiduilla. Elävä, hengittävä kuvitus sopii vauhdikkaaseen tarinaan kuin nenä päähän. Lähes jokaisella suurella aukeamalla on myös erilaisia kiinnostavia yksityiskohtia pienille lukijoille: tarkka lukija huomaa esimerkiksi pöllön puussa tai verhojen takaa kurkistavan ihmisen.

Palkintoehdokkuus: Pohjoismaisen neuvoston lasten- ja nuortenkirjapalkinto 2019. 

Myydyt käännösoikeudet: Ruotsi, Kiina, Etelä-Korea, Italia ja Ranska.

Kirjailija: Marika Maijala
Teos: Ruusun matka
Kustantaja: Etana Editions 2018
Koko: 22,5 x 33 cm
Sivumäärä: 32
Ikäryhmä: 4+

Ruusu_vaaleanpunainen_auto.jpg

Mato ja keltainen kala ystävystyvät pinnan alla

Cover_Matojameri.jpg

Jenni Erkintalon Mato ja meri alkaa, kun rantakallioilla istuva Mato haaveilee olevansa joku muu kuin on. Haaveet tiivistyvät haluun päästä matkalle.

Ja kuinka ollakaan, Madolle tulee mahdollisuus lähteä merille. Matkan edetessä Mato tulee vauhtisokeaksi – se haluaa aina vain suuremman veneen. Pian Mato kohtaa keltaisen kalan, ja sen silmät avautuvat.

Kuulostaako tutulta? Jatkuva tavaroiden hankkiminen ja identiteetin rakentaminen materialla lienevät pahimpia 2000-luvun ihmisen syntejä, joihin itse kukin on elämänsä aikana syyllistynyt. Luonto ei länsimaisen ihmisen elämää kuitenkaan enää kestä: muutos on välttämätön. Minusta Mato ja meri vaikuttaakin hienolta tavalta käsitellä lapsen kanssa näitä aika vaikeita asioita: Miksi ihan jokaista lelua ei voi saada kaupasta? Miksi roskat täytyy korjata metsästä ja merestä pois? 

Mato ja meri on eheä kokonaisuus, jossa teksti ja kuvitukset kuljettavat tarinaa eteenpäin. Erkintalon kauniit kuvitukset yhdistelevät graafisia muotoja ja pehmeämpää vesivärijälkeä. Keltainen ja sininen ovat teoksen vahvimmat värit. Meren pinnan alla näkyy toinen todellisuus. Erityisesti kasvit ja erilaiset luonnon muodot kaappasivat ainakin minun katseeni. Hauska yksityiskohta on tuuli, joka osaa ihan oikeasti puhaltaa!

Kirjailija: Jenni Erkintalo 
Teos: Mato ja meri
Kustantaja: Etana Editions 2019
Koko: 20 x 25 cm
Sivumäärä: 32
Ikäryhmä: 3+

Mato_ja_meri_blog.jpg

From picture book to experience design

A House Around the Corner

Talokulmantakana_cover.jpg

Jenni Erkintalo & Réka Király
(orig.title: Talo kulman takana)
2016, Etana Editions

Eppu, a young and shy child moves to a new home, it is in an apartment house with many flats. Luckily his Grandma lives in the new building too. So many new neighbours to meet and various ways to live. A House Around the Corner is a picture book about the various residences of an old house, as seen through the eyes of a child. It talks about courage and acceptance of difference, and provokes children to think about their own living environments.

This picture book’s illustrations are rich in colour and details. Already the structure of the books gives the reader the feeling that you enter into a house. You find the staircase and each spread opens up a new home. Eppu overcomes his shyness, takes all his courage and floor by floor discovers the building, he makes new acquaintances.

Talokulmantakana1.jpg

On the second floor lives the Do – family, with great enthusiasm for music, no wonder that they named their many children Re, Mi, Fa, So, La and Ti. The twin sisters, Dawn and Dusk Light are living on the third floor, their only disagreement is about the perfect shade of pink. On the fourth floor Eppu rings the doorbell, but he meets only the strange mister Goblin’s nose and his dog Monday. One the fifth floor lives the architect family Metre, who measure and archive everything. The top floor is occupied by the von Organics, who’s home is like a green jungle. Eppu’s Grandmother lives on the first floor. How will Eppu find his way all around this big house?

Talokulmantakana3.jpg

This fabulously imaginative picture book highlights the differences in people without putting anyone other better or worse. While making this book we – Jenni Erkintalo & Réka Király – have been discussing over and over again how could we formulate in a simple but interesting way the beautiful diversity there is in people. In this book race, religion, gender becomes irrelevant, our very basic differences are not dependent on those.

Talokulmantakana8.jpg
Talokulmantakana11.jpg

While we worked on the book, Helsinki Design Week approached us, and we started a collaboration with them as well as Habitare -fair with a satellite project of Helsinki Design Week. The picture book grew into a large scale installation and even visuals. Habitare -fair is the biggest interior design fair in Helsinki, held every autumn. In 2016 Habi Kids a new area for visitors with children was introduced within the fair. The 400 square meter area had three installations, a workshop area and a Kids Café. We worked on designing experiences for the visitors. Each installation was based on one spread – home from the book A House Around the Corner. By the Metre family installation, kids were able to measure, discover different weights, participate in two non-stop workshops that were related to architecture and design. They were able to experience how all the small details, measurements, information adds up to a wholesome picture about the house the story takes place in. The installation about Do family gave space for children to use their energy piled up while going around with their parents at the fair, for jumping, running and building with large colourful soft “donuts”. Products we found from the company bObles. Last but not least the twin sisters Dawn and Dusk Light occupied the last area with a magical mirror installation where everything got multiplied numerous times. Visitors could take photos from many angles and play with cardboard elements to add to their fun photos. The Habi Kids area was a great success both loved by children and their parents. Parallel to the fair an intensive Children’s Weekend by Helsinki Design Week was also carrying visuals and illustrative elements from the book. Kattilahalli the beautiful old building in Suvilahti, turned into a children’s paradise for two days, when the 1000 square meter space got occupied but numerous free workshops and small companies selling children’s goods. We used the illustrations, small details and objects from our book to create large scale mobiles

When we started to work on this children’s book, little did we knew, how complex project we will have in the end, including the picture book, installations, visuals, experience design and workshops. Our aim was to create a book about the beauty of diversity, awakening curiosity, listening and paying attention to one another. We believe by doing so we are able to understand and accept each other as we are. When we are more aware of our close surrounding, care about people around us even with the slight notion of a node or a smile our differences turn into peculiarities that enrich our surroundings.

“The story is told in the most fun way, exaggerating elements that highlight the very differences in people – without putting anyone other better or worse. The story is delicious, but the illustrations are even more. Erkintalo and Kiraly create a thrilling framework through visual storytelling with fun details and spectacular colour palette.” Johanna Kleemola / critic, Taidekoti
HabiKids2.jpg
HDW16_Habikids_photo_Aino_Huovio_p-3819.jpg
HabiKids3.jpg
HDW16_Habikids_photo_Aino_Huovio_p-3817.jpg
HDW_Lasten_Viikonloppu_photo_Aino_Huovio-5956.jpg

All pictures by © Aino Huovio, Patrik Rastenberger and Etana Editions.